Standardside

Racebeskrivelse

 

Ertebøllefåret er et oprindeligt og lavt forædlet dansk landracefår fra Vesthimmerland. Det er over generationer tilpasset danske naturforhold og bør bevares af hensyn til dens kulturhistoriske værdi, samt dens unikke genetiske sammensætning. Fårene kendetegnes ved at være robuste og have godt temperament. De læmmer og passer deres lam selv og trives på naturarealer uden tilskudsfoder. Racen er derfor velegnet til afgræsning af naturarealer, men også til hobbyavlere, museer, formidlingscentre, skoler, etc.

Ertebøllefåret er et relativt lille får, hvor de udvoksede får vejer omkring 50-70 kg. Lammene vejer ved ca. 6 måneders alder typisk 25-35 kg ved græsning på hedearealer og 35-45 kg hvis de holdes på arealer af bedre kvalitet. En voksen vædder vejer 60-90 kg.

Ertebøllefåret viser stor variation i uld- og pelsfarve. De kan være alt fra næsten hvide til sorte, og der findes brun, grå, vildtfarvet, rødlig-gullige nuancer samt brogede mellem disse farver.  Hos de lyse får er hovedet og benene ofte plettede grå eller med en af de andre farver. Der er ønskeligt med farvevariation og man skal være opmærksom på at sort er recessiv og vil dominere ved udstrakt anvendelse af sorte væddere. Hoved og ben skal helst være fri for uld. Uldens kvalitet varierer fra ”tottet” til at have lange hængende dækhår.     

Halen er beuldet og længden er fra ”halv-trekvart” til kort. Snuden er kort og næseryggen hos væddere bør  være krum. Udviklede horn kan forekomme hos både væddere og får.

Fårene får i gennemsnit 1,5 lam, altså 1-2 lam pr fødsel.  Trillinger er ikke ønskeligt, selvom der er eksempler på, at fåret selv kan passe 3 lam. Fårene læmmer selv og passer normalt godt på sine lam. Ertebøllefåret fremstår som et robust får, der er relativt modstandsdygtige mod sygdomme og parasitter. Fårene har et godt temperament og bliver meget tillidsfulde ved daglig kontakt med mennesker. 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

18.09 | 14:43

Hej Anna og Jakob
Vil høre i har en vædder vi kan købe da vi mangler en her i efteråret.
V.h. Jens Andersen Hjarnø
Tel nr.31238396

...
22.05 | 08:49

meget spændende, instruktiv og professionel video!!
Al mulig heldog lykke med Jeres får

...
30.05 | 11:19

Sikken en fin film om jeres Ertebøllefår. Tak for den.

...
03.09 | 00:34

Hej Henrik

Tak for din mail.
Kort fortalt
Vi afsætter lammene privat.
Ulden sælges til en opkøber.
Vi har indtil nu fået dyretilskud.
mere info 28875332
Jakob

...
Du kan lide denne side