Årets gang med ertebøllefår
Som fåreavler bliver man hele tiden klogere med hensyn til drift af jorden, avlen og den daglige pasning af dyrene. Efterhånden får man indarbejdet rutiner og principper for arbejdet. 

Fårene skal leve så naturligt som muligt  Fåremaver er indrettet til græs og derfor er græs fårenes primære foder. 

Sommer:
Om sommeren er det fint at lade får og lam pleje naturarealer, måske kan man låne et stykke af naboen? Det er et dejligt øjeblik, når får og lam lukkes ud på nyt frisk græs på store arealer og med højt til himlen.

Efterår:
Om efteråret (først i september) tages lammene fra deres mor, dels for at kunne styre avlen og dels for at mødrene kan komme til hægterne igen og være klar til næste sæson. Herefter sættes gimmerlam, vædderlam og får hver for sig ud på græs igen. Gimmere og vædder bør nu gå på hjemlige gode græsmarker. Fårene kan stadig gå i naturpleje, men hold øje med deres huld.  
I oktober/november bør alle tre flokke suppleringsfodres med hø eller ensilage (wrap-baller). Fårene kan forblive ude, men skal have mulighed for læ og tørt foder i et læskur eller lignende.  
Fra midt i okstober-november bør man sætte en vædder til fåreflokken. Inden jul tages vædderen fra igen. Man kan godt lade vædderen bedække gimmerne også, men det er ikke alle avlere, der gør dette. Det kan give bøvlede læmninger og gimmerne kan også sættes tilbage i vægt, hvis man ikke er meget opmærksom. 
Fra november og til juni måned kan lammene slagtes. Først vædderlam og sidenhen gimmerlam.  

Vinter:
Vinteren igennem skal man fodre med ensilage, godt hø og halm. Hold øje med huldet. Fårene må hverken blive for tynde eller tykke, begge dele kan blive et problem ved læmningen og pasning af lam. Hvis de er for tynde, så har de ikke energi nok til hverken læmning eller mælkeproduktion. Hvis de er for godt fodrede, så kan lammefostrene vokse sig for store inde i fåret og det kan give bøvlede læmninger. Brug dine sunde fornuft med hensyn til vurdering af huld. 
Man kan godt supplere både lam og får med korn, men ikke for meget. Fårmaver har bedst af græs. 

Forår:

Det primære foder er stadig ensilage, godt hø og halm.  
Så starter den mest spændende tid: Læmningen.
Ertebøllefår klarer heldigvis (næsten) altid læmningen selv.  Det er spændende at komme ud om morgenen eller hjem fra arbejde og se, hvem der nu har fået lam - har yndlingsfåret fået tvillinger?  Lammene har meget forskellige aftegninger - nogle er hvide, andre er plettede, andre igen helt sorte og nogle er brune. Som regel er det kun et eller to får pr sæson, som skal have hjælp til læmningen, resten er helt selvhjulpne, det er egenskab som får, der har levet naturligt ofte har og det er en kæmpe fordel, når man har fuldtidsjob ved siden af fåreavlen.
Får bør læmme selv. 
Som regel sættes får med tvillinger og unge får ind i en læmmeboks et par dage, hvorefter de bliver lukket ud på græs med mulighed for læ. 
Når der er godt gang i lam og græs lukkes får og lam ud på naturarealerne igen.
  

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

18.09 | 14:43

Hej Anna og Jakob
Vil høre i har en vædder vi kan købe da vi mangler en her i efteråret.
V.h. Jens Andersen Hjarnø
Tel nr.31238396

...
22.05 | 08:49

meget spændende, instruktiv og professionel video!!
Al mulig heldog lykke med Jeres får

...
30.05 | 11:19

Sikken en fin film om jeres Ertebøllefår. Tak for den.

...
03.09 | 00:34

Hej Henrik

Tak for din mail.
Kort fortalt
Vi afsætter lammene privat.
Ulden sælges til en opkøber.
Vi har indtil nu fået dyretilskud.
mere info 28875332
Jakob

...
Du kan lide denne side